6 gode råd til dig, der skal vælge et boliglån

Der er meget at holde styr på, når man leder efter et nyt hjem. Ikke alene skal man finde den helt rette bolig, hvor både beliggenhed, størrelse og indretning passer til ens behov – man skal også vælge, hvordan den skal finansieres.

Netop finansiering kan for mange virke som en uoverskuelig jungle fyldt med nye ord og termer. Når valget så samtidig har stor betydning for ens daglige økonomi de næste mange år, kan det hurtigt føles uoverkommeligt at skulle beslutte, hvad der er den rette låneform.

Derfor har UdenomBanken samlet seks gode råd til dig, der skal vælge finansiering af din bolig.

To muligheder

Overordnet set er der to forskellige muligheder for finansiering: Realkreditlån og ejendomskreditlån.

Typisk vil den billigste måde at finansiere drømmeboligen være med et realkreditlån. Men desværre oplever flere og flere, at det kan være svært at blive godkendt til et. Siger banken nej, kan et godt alternativ derfor være et ejendomskreditlån.

3 gode råd om realkreditlån

Råd nummer 1: Vælg mellem fast eller variabel rente

Det er i virkeligheden et valg om, hvorvidt man vil vide, præcis hvad man skal betale i rente de næste mange år, eller om man kan leve med risikoen for, at renten stiger.

Er budgettet stramt, kan det være en god idé at vælge et lån med en fast rente, fordi man så ved, hvor meget man skal betale hver måned. Er der derimod luft i budgettet, kan det være en god idé at vælge et lån med variabel rente. På den type lån vil renten nemlig typisk være lavere, og derfor skal man betale et lavere beløb hver måned.

Man kan vælge at se et fastforrentet lån som ét, hvor man tilkøber en forsikring mod stigninger. Det betaler du så for, og derfor får du også en højere månedlig ydelse. Et variabelt lån er mere risikofyldt, men her sparer du så den forsikring mod en rentestigning, der er indbygget i et fastforrentet lån.

Råd nummer 2: Skal lånet være med eller uden afdrag?

Man kan til tider få lov til at vælge et lån uden afdrag, men man skal grundigt overveje, om det er den rette beslutning eller ej. Betaler du afdrag på dit lån, sparer du samtidig op i boligen. Det vil realkreditinstituttet typisk belønne dig for, ved at du betaler en lavere bidragssats.

Hvis man omvendt regner med at tjene flere penge i fremtiden, eller man måske kommer med en stor opsparing, kan det være en god idé at vælge afdragsfrihed, så der er mere luft i den daglige økonomi. Man kan også vælge afdragsfrihed, fordi man ønsker at betale et andet lån af først.

Råd nummer 3: Vælg det rette realkreditinstitut

Alt efter hvor du optager dit realkreditlån, vil omkostningerne til det variere. Ligesom prisen på et æble er forskellig fra det ene supermarked til det andet, så kan prisen på dit lån også variere fra det ene realkreditinstitut til det andet. Det kan dog virke noget mere uoverkommeligt at holde prisen på to forskellige lån op mod hinanden.

Man kan sammenligne forskellige lån ved at kigge på bidragssatsen, og der findes flere hjemmesider på nettet - fx mybanker.dk - som kan hjælpe én med det.

3 gode råd om ejendomskreditlån

Råd nummer 1: Vælg mellem fast eller variabel rente

Her skal man træffe det samme valg som ved et realkreditlån – er man til fast eller variabel rente. Typisk vil forskellen på fast og variabel rente dog være mindre på et ejendomskreditlån end på et realkreditlån. Er der ikke mange kroner og ører til forskel, kan det derfor være en god idé at vælge et fastforrentet lån, så man ved, hvad man skal betale hver måned.

Råd nummer 2: Hvad koster det at opsige lånet før udløb?

Førtidsindfrielses-kursen er vigtig at kende, fordi den angiver, hvor meget det koster at indfri lånet før tid. Mange vælger at indfri et ejendomskreditlån inden for løbetiden på fx 25 år. Derfor skal man vide, hvor meget det vil koste, hvis man gør det.

Er førtidsindfrielses-kursen eksempelvis 105, koster det ekstra 5 procent af restgælden på lånet, når man indfrier. Derfor skal du altid gå efter at få en førtidsindfrielses-kurs så tæt på 100 som muligt.

Råd nummer 3: Hvad er udstedelseskursen?

Hvor mange penge man reelt får i hånden, kontra det beløb man kommer til at skylde. Det er grundlæggende, hvad udstedelseskursen fortæller.

Så er kursen eksempelvis 95, får du 95 kroner i hånden for hver 100 kroner, du låner. Derfor skal du også altid gå efter at få en udstedelseskurs så tæt på 100 som muligt.

Hvad er næste trin?

Hos UdenomBanken kan vi hjælpe dig med at få belyst, hvordan din økonomi vil se ud med et ejendomskreditlån.

Vi sidder klar ved telefonerne og kan hjælpe dig med netop din situation. Ring til os på 71 99 37 30 mandag-fredag kl. 9-19 eller lørdag-søndag kl. 10-15.

Udfyld nemt og hurtigt vores låneformular her. Så vil du modtage et gratis og uforpligtende lånetilbud – typisk vil du høre fra os inden for 24 timer.

UdenomBanken ikon

Sådan kommer du videre

Spørgsmål og svar

Har du spørgsmål?

Vi har samlet de mest almindelig spørgsmål og svar på en overskuelig side.

Ofte stillede spørgsmål
Ring til os

Vil du tale med os?

Vi sidder klar ved telefonerne og kan hjælpe dig med netop din situation. Ring til os fra 09-19 på hverdage og 10-15 om lørdagen.

Ring 71 99 37 30
Få et tilbud

Få et tilbud

Udfylde låneformularen – så vender vi tilbage med et tilbud. Helt uforpligtende.

Gå til låneformularen