Hvad er lån i friværdi?

Lån i friværdi betyder, at man låner en del af en boligs værdi. For at du kan låne i din bolig, kræves det at der er en værdi, som ikke allerede er belånt, og som kan stilles til sikkerhed (pant). Dette er hvad man i daglig tale, kalder friværdi.

Din friværdi udregnes således: Friværdi = Boligens nuværende værdi minus den eksisterende gæld i ejendommen

Det er altså afgørende, hvor meget friværdi der er i den pågældende bolig, for hvor meget det er muligt at låne. Det er muligt at låne penge i en ejendoms friværdi uden om banken og realkreditinstitutterne. Dette gælder for alle typer af ejerboliger, andelsboliger, erhvervsejendomme samt fritidshuse, herunder sommerhuse og kolonihaver. Formålet med et optage et lån i friværdien kan være alt fra renovering og istandsættelse af nuværende ejendom til forbrugslån og lån til bilkøb. Långivere vil blot kræve, at der kan stilles sikkerhed for de penge, de låner ud, hvorfor det er nødvendigt, at der er en friværdi, som mindst er tilsvarende det beløb der ønskes at låne.

Långiverne i vores netværk kan under normale omstændigheder maksimalt finansiere op til 95% af boligens værdi. Det vil sige at hvis du eksempelvis har en bolig med en salgsværdi på kr. 1.000.000 og en gæld i boligen på kr. 600.000 så vil din friværdi være 1.000.000-600.000 kr. = 400.000 kr.. Den maksimale lånestørrelse være derimod være 95% x 1.000.000 - 600.000 kr. = 350.000 kr.

Ofte vil man fastsætte den sandsynlige salgsværdi ud fra en mæglervurdering.

Lån i friværdi til renovering

Ønsker du at renovere eller tilbygge din bolig, og er der en sandsynlighed for en reel værdiforøgelse af boligens værdi, kan der i tilfælde finansieres en renovering ud over boligens nuværende værdi. Særligt i sager der drejer sig om udvidelser af boligarealet eller renovering af taget kan det være en mulighed at belåne en ejendom ud over den nuværende friværdi. Som oftest kræver det, at der allerede er en sandsynliggjort friværdi, til at dække igangsættelsen af renoveringen, hvorefter der aftales nogle rateudbetalinger, som byggeriet skrider frem. Dette er en måde hvorpå långiver sikrer sig, at de penge der lånes ud over boligens nuværende værdi, bliver brugt til den aftalte renovering, som medfører en værdiforøgelse af ejendommen, som står til sikkerhed for lånet.

Lån i friværdi til omlægning af dyr gæld

I tilfælde hvor du har opbygget dyr klatgæld bestående af eksempelvis forbrugslån, kvik-lån, kassekreditlån etc., som typisk har højere renter, kan det være en mulighed at indfri disse lån ved hjælp af et pantebrevslån. Ved indfrielse af dyre lån kan det være muligt at opnå et større rådighedsbeløb om måneden. For at indfri den dyre gæld med et pantebrevslån kræver det, at man har en friværdi i sin faste ejendom, som man kan stille til sikkerhed for lånet. Der kan derfor opnås en besparelse ved at indfri forbrugsgælden og omlægge til et lån mod sikkerhed i ejendommens friværdi.

Lån i sommerhusets friværdi

Lån til sommerhuse kan på lige vilkår med andre boliger belånes op til 95%. Realkreditinstitutter kan normalt maksimalt finansiere op til 70% af en ejendoms værdi.

UdenomBanken ikon

Sådan kommer du videre

Spørgsmål og svar

Har du spørgsmål?

Vi har samlet de mest almindelig spørgsmål og svar på en overskuelig side.

Ofte stillede spørgsmål
Ring til os

Vil du tale med os?

Vi sidder klar ved telefonerne og kan hjælpe dig med netop din situation. Ring til os fra 9 til 19 på hverdage

Ring 71 99 37 30
Få et tilbud

Få et tilbud

Udfylde låneformularen – så vender vi tilbage med et tilbud. Helt uforpligtende.

Gå til låneformularen