Lån i din friværdi

Hvad er lån i friværdi?

Lån i friværdi betyder, at man låner en del af en boligs værdi. For at du kan låne i din bolig, kræves det, at der er en værdi, som ikke allerede er belånt, og som kan stilles til sikkerhed (pant) for lånet. Dette er, hvad man i daglig tale kalder friværdi. Friværdien i den pågældende bolig er altså afgørende for, hvor meget det er muligt at låne.

Friværdien beregnes ved at finde værdien af boligen, hvis den skulle sælges i dag fratrukket den gæld, der allerede er optaget i boligen. Din friværdi udregnes således:

Boligens nuværende værdi – den eksisterende gæld i ejendommen = friværdi.

Det er muligt at låne penge i en ejendoms friværdi uden om bankerne og realkreditinstitutterne. Dette gælder for alle typer af ejerboliger, andelsboliger, erhvervsejendomme samt fritidshuse herunder sommerhuse og kolonihaver.

Långiverne i vores netværk kan under normale omstændigheder maksimalt finansiere op til 95 procent af boligens værdi.

Det vil sige, at hvis du eksempelvis har en bolig med en salgsværdi på kr. 1.000.000 og en gæld i boligen på kr. 600.000, så vil din friværdi være:

1.000.000 kr. - 600.000 kr. = 400.000 kr.

Den maksimale lånestørrelse vil derimod være:

95% x 1.000.000 kr. - 600.000 kr. = 350.000 kr.

Ofte vil man fastsætte den sandsynlige salgsværdi ud fra en mæglervurdering, som tager boligmarkedets generelle udvikling samt udviklingen i dit lokalområde i betragtning. Dette er vigtigt at få gjort, da din bolig kan være steget i værdi, siden du købte den, og du dermed har mulighed for at opnå en større friværdi.

Hvad kan jeg bruge min friværdi til?

Formålet med at optage et lån i friværdien kan være meget forskelligt fra boligejer til boligejer. Du har selv råderet over, hvad du vil bruge et friværdilån til. Långivere vil blot kræve, at der kan stilles sikkerhed for de penge, som de låner ud.

Mange vælger bl.a. at bruge friværdien i deres bolig til:

  • Renovering og istandsættelse af boligen
  • Omlægning af gæld
  • Bilkøb
  • Rejser
  • Øvrige forbrugsgoder

Lån i friværdi til renovering

Ønsker du at renovere eller tilbygge din bolig, og er der en sandsynlighed for en reel værdiforøgelse af boligens værdi, kan der i tilfælde finansieres en renovering ud over boligens nuværende værdi.

Særligt i sager, der drejer sig om udvidelser af boligarealet eller renovering af taget, kan der være en mulighed at belåne en ejendom ud over den nuværende friværdi. Som oftest kræver det, at der allerede er en sandsynliggjort friværdi til at dække igangsættelsen af renoveringen, hvorefter der aftales nogle rateudbetalinger, som byggeriet skrider frem.

Dette er en måde, hvorpå långiver sikrer sig, at de penge, der lånes ud over boligens nuværende værdi, bliver brugt til den aftalte renovering, som medfører en værdiforøgelse af ejendommen, og som står til sikkerhed for lånet.

Lån i friværdi til omlægning af gæld

I tilfælde hvor du har opbygget klatgæld bestående af eksempelvis forbrugslån, kvik-lån, kassekreditlån etc., som typisk har høje renter, kan det være en mulighed at indfri disse lån ved hjælp af et pantebrevslån. Ved indfrielse af lån kan det være muligt at opnå et større rådighedsbeløb om måneden.

For at indfri gæld med et pantebrevslån kræver det, at man har en friværdi i sin faste ejendom, som man kan stille til sikkerhed for lånet. Der kan derfor opnås en besparelse ved at indfri forbrugsgælden og omlægge til et lån mod sikkerhed i ejendommens friværdi.

Lån i sommerhusets friværdi

Lån til sommerhuse kan på lige vilkår med andre boliger belånes op til 95 procent. Realkreditinstitutter kan normalt maksimalt finansiere op til 70 procent af en ejendoms værdi.

Vil du tale med os om et lån i din friværdi?

Vi sidder klar ved telefonerne og kan hjælpe dig med netop din situation. Ring til os på 71 99 37 30 mandag-fredag kl. 9-19 eller lørdag-søndag kl. 10-15.

Udfyld nemt og hurtigt vores låneformular her .Så vil du modtage et gratis og uforpligtende lånetilbud – typisk vil du høre fra os inden for 24 timer.

UdenomBanken ikon

Sådan kommer du videre

Spørgsmål og svar

Har du spørgsmål?

Vi har samlet de mest almindelig spørgsmål og svar på en overskuelig side.

Ofte stillede spørgsmål
Ring til os

Vil du tale med os?

Vi sidder klar ved telefonerne og kan hjælpe dig med netop din situation. Ring til os fra 09-19 på hverdage og 10-15 om lørdagen.

Ring 71 99 37 30
Få et tilbud

Få et tilbud

Udfylde låneformularen – så vender vi tilbage med et tilbud. Helt uforpligtende.

Gå til låneformularen