Lån i friværdi giver mange gode muligheder
Friværdi og lån i friværdi hører du måske ofte omtalt. Men hvad betyder det? Og hvor stort et lån kan du optage i friværdi?
Hvis du har købt et hus, ejerlejlighed eller anden bolig, har du højst sandsynligt lånt penge til at købe for. Når du afdrager på lånet, opstår friværdien. Både afdrag og beløbet, din bolig er steget i værdi med, spiller ind på din friværdi i din bolig.
Er du forvirret? Bare rolig. Her bliver du meget klogere på, hvad friværdi egentlig er for en størrelse, hvordan du får en større friværdi, hvordan du låner i den og meget mere.
Hvad er friværdi?
Friværdi er de penge, du ville have i overskud, hvis du solgte din bolig på nuværende tidspunkt. Det er med andre ord boligens værdi fratrukket boligens gæld.
Du har derfor kun en friværdi, hvis din ejendom er belånt i et mindre beløb end den aktuelle handelspris.
Hvordan beregner du din friværdi?
Du beregner enkelt din friværdi ved at trække din restgæld fra den aktuelle pris på din bolig. På den måde får du det beløb, du ville stå tilbage med, hvis du solgte din bolig her og nu.
Din friværdi kan derfor anses som en slags opsparing – hvis du altså afdrager på dit boliglån. Hver gang du afdrager, sætter du en smule ind på opsparingen. Det gælder naturligvis kun, hvis din bolig fastholder den samme værdi, som da du købte den. Eller den sågar stiger i værdi.
Friværdi i et hus findes ved at finde boligens aktuelle værd og fratrække den gæld, der findes i huset. Er din boligs nuværende værdi eksempelvis på 1.000.000 kroner, og du skylder en restgæld på 600.000 kroner, vil det simple regnestykke derfor se således ud:
1.000.000 kr. - 600.000 kr. = 400.000 kr.
Din friværdi vil i dette tilfælde være 400.000 kroner.
Øg din friværdi
Der er flere måder at fylde kronerne i din friværdi-sparegris op på. Den ene er at betale af på din gæld, mens den anden er at hæve din boligs værdi.
Afdrag på dit boliglån giver sig selv, men hvordan kan du selv øge markedsværdien på din bolig?
Du kan selv aktivt gøre noget for at øge din boligs værdi – og dermed også din friværdi. Det kan du gøre ved at gøre din bolig endnu mere attraktiv. Det kan være gennem istandsættelse og renovering.
Renoverer du badeværelset og køkkenet, eller energioptimerer du hele eller dele af din bolig, vil den med stor sandsynlighed stige i værdi. Bygger du til, vil du også gøre boligen mere salgbar med de flere kvm, så værdien af boligen stiger.
Køber du en bolig i et populært område, kan du være heldig at din friværdi kan stige – også helt uden du selv behøver gøre noget aktivt.
Boligpriserne stiger nemlig ofte helt af sig selv i områder, der er meget populære. På den måde vil din friværdi stige lidt efter lidt – uden din indblanding, hvis du har købt et hus et sted, hvor efterspørgslen er stor.
Lån i friværdi hos UdenomBanken
Når du optager lån i friværdien, låner du en del af boligens værdi. Gennem UdenomBanken kan du låne penge i en ejendoms friværdi helt uden indblanding fra en bank eller et realkreditinstitut. Det gælder både hus, lejlighed, andelsbolig, erhvervsejendom, sommerhus eller kolonihave.
Det er altid billigst at optage lån i en ejendom gennem banken og realkreditinstituttet, men er det ikke en mulighed, er vi et godt og fornuftigt alternativ. Vi råder over en række investorer, der alle er godkendte og reguleret af Finanstilsynet, så du trygt kan låne gennem os.
Vi sætter dig i kontakt med vores private samarbejdspartnere, der er dem bag selve dit lån i boligen.
Hvordan låner man i friværdi? For overhovedet at låne i friværdien, kræver det, at der findes en værdi, som ikke allerede er belånt. Det vil sige, at der er en værdi, som kan stilles som pant for lånet – det, der i daglig tale kaldes for sikkerhed.
Men hvor meget af friværdien kan man belåne, tænker du måske? Låner du gennem UdenomBanken, kan du under normale omstændigheder finansiere op til 95 % af boligens værdi. Værdien af boligens sættes ud fra en vurdering af mægleren, som både tager højde for udviklingen i boligmarkedet og lokalområdet.
Tager vi eksemplet fra tidligere med en boligværdi på 1.000.000 kroner og en restgæld på 600.000 kroner, vil friværdien ligge på:
1.000.000 – 600.0000 = 400.000 kroner
Du kan derimod kun låne 95 %, som vil være:
95 % x 1.000.000 – 600.000 = 350.000 kroner
Hvad kan man bruge friværdi til?
Der er forskellige grunde til at optage lån i ejendomme – og du bestemmer helt selv, hvad du vil låne til, hvis du låner i din friværdi. Det eneste, der kræves af dig, er, at du kan stille en sikkerhed for lånet, så långiver er sikker på at få sine penge igen.
Lån i huse og friværdi kan bruges til:- Omlægning af gæld
- Renovering, om- og tilbygning
- Bilkøb
- Rejser
- Andre former for forbrug
Har du opbygget gæld fra dyre lån? Så kan et lån i huset være en god løsning for at komme den dyre gæld til livs hurtigere. Kviklån, kassekreditlån og andre forbrugslån har den ulempe, at de ofte har høje renter.
Ved et pantebrevslån kan du låne op i friværdien og få et større rådighedsbeløb hver måned. Det kræver dog, at du har friværdi i din bolig, der kan stilles som sikkerhed. Har du det, kan du indfri den dyre forbrugsgæld ved at omlægge til et lån i ejendomme.
Drømmer du om at gøre din bolig større, shine køkkenet op eller lægge et nyt, vedligeholdelsesfrit tag? Så kan det alt sammen være en god investering for dig. Det får din boligs nuværende værdi til at stige – og dermed også din friværdi.
Det er dog nødvendigt, at den aktuelle friværdi er stor nok til at dække første del af byggeriet. I takt med at byggeriet går fremad, udbetales lånet typisk i rater. Det er långiverens måde at sikre sig, at pengene går til renoveringen, så din bolig i sidste ende får større værdi.
Har du i mange år med længsel ventet på at komme på en eksotisk rejse? Eller har du altid godt kunne tænke dig en båd? Uanset hvad du drømmer om, kan du med friværdi tilkøbe dig frihed til at forkæle dig selv.
Det giver en fleksibilitet i forhold til at udleve de drømme, som det ellers kan være svære at realisere.
Skal vi snakke sammen om et friværdilån?
Ønsker du at høre nærmere om et lån i din boligs friværdi? Så sidder vi klar til at hjælpe dig på vej. Du kan ringe på 71 99 37 30, hvis vi skal diskutere dine muligheder.
Er du derimod allerede klar til at modtage et lånetilbud fra en af vores långivere, kan du udfylde vores låneformular. Så får du det bedste tilbud tilsendt. Det er både nemt og hurtigt – og så er det ganske gratis og uforpligtende.
Jacques Uhrenholt
Kreditkonsulent i UdenomBanken
Jacques Uhrenholt
Kreditkonsulent i UdenomBanken
Relaterede artiker
Skal du købe en bolig, har du sikkert forvildet dig ind i den store låneju…
Læs videreHar du hørt om pantebreve? Måske er du stødt på begrebet, hvis du ejer fas…
Læs videreEjerpantebrev, sælgerpantebrev eller bare pantebrev. Forvirringen kan være…
Læs videre